blogbejegyzés

A 2020. január 23-i Mamik című adás

a Rádió Bézsen

Szívügyünk a spiritualitás, a mozgás és a belső figyelem, mégsem szenteltünk még teljes műsort egy olyan fontos gyakorlatnak, mint a jóga, amely mindezt magában foglalja. A Mamik vendége Domján Mia jógaoktató volt, aki hisz a tradicionális jóga erejében, munkájában főként nőknek szóló programokra fókuszál. Az adást ITT hallgathatod meg.

A mese, ami a műsorban elhangzott:

Tanmese a gyakorlás jelentőségéről 

Valamikor régen Tibetben élt egy híres láma, Drom. Egy napon egy ereklyetartó körül látott valakit keringeni.
– Ereklyetartó körül keringeni jó dolog, de még jobb gyakorolni – mondta.
– Akkor hát inkább szent iratokat fogok olvasni – gondolta a keringő ember – az biztos jó lesz. Így is tett.
Egy napon megint arra járt Drom és azt mondta:
– Szent iratokat olvasni jó dolog, de még jobb gyakorolni.- Na akkor ez se elég – tűnődött az ember – de ha elkezdek meditálni, az már biztosan gyakorlás lesz.
Drom meglátta őt meditáció közben és így szólt: – Meditálni is jó, de még jobb gyakorolni.
Az ember elképedt és azt kérdezte: – Hogyan kell gyakorolni?
– Ne kötődj ehhez az élethez – válaszolta Drom – legyél a gyakorlás maga.

Jin Mami: Ez egy bonyolult buddhista mese. De mit is jelent? Az engem megfogott, mikor megismertelek, és egy kicsit közelebb került hozzám a buddhista filozófia, hogy ti egymásról nem úgy beszéltek, hogy buddhista, hanem úgy, hogy gyakorló.
Jang Mami: Ez arról szól, hogy azt szeretnénk elérni, hogy folyamatosan jelen legyünk. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, ahhoz folyamatosan figyelni kell. Tudatosnak kell lenni. És ezt csak gyakorlással tudod elérni. Bármit csinálok, mosogatok, vagy dolgozom, igyekszem tudatosítani, hogy mit csinálok éppen. Ez át- meg átszövi a mindennapokat.
Jin Mami: Természetes dolog, hogy nem így működünk a mindennapokban, de fontos megtanulni, hogy elő tudjuk venni ezt a képességünket.
Jang Mami: Hogy ne automata üzemmódban teljenek a napjaink.

Domján Mia

Azokban, akik jógázni kezdenek a legnagyobb változás a tudatosságban van. A meditáció, a jóga arra van, hogy tudatosabbá váljunk a mindennapjainkban. Képesek legyünk az életünk mozaikdarabjait összerakni, hogy egy esemény, egy reakció miért volt? És utána tudunk változtatni. Ki tudunk lépni az automatizmusokból. Felismerünk egy mintát, és változtatni tudunk rajta.

Please follow and like us:
A gombok segítségével megoszthatod barátaiddal