blogbejegyzés

A 2020. január 2-i Mamik című adás

a Rádió Bézsen

Ez az adás a 2019. február 7-i adás ismétlése volt, Cser Zoltán buddhista tanítót, egyházigazgatót, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanárát láttuk akkor vendégül. Arról beszélgettünk vele, milyen, és hogyan változik napjainkban a „mester és tanítvány” viszonya, tanító-tanítvány, főnök-beosztott, vagy akár szülő-gyerek kapcsolatában. A műsort ITT hallgathatjátok meg 

A mese, ami elhangzott a műsorban:

ÁLOMVILÁGBAN
– Iskolánk mestere minden délután szundikált – emlékezett vissza Szojen Saku egyik tanítványa. – Amikor mi gyermekek megkérdeztük tőle, rniért teszi ezt, így válaszolt nekünk: – Álomvilágba szállok, hogy találkozzak az öreg bölcsekkel, miként Konfuciusz is tette. Konfuciusz gyakran álmodott az ősi bölcsekkel, és később álmait megosztotta tanítványaival.
Egy forró nyári napon néhányan elbóbiskoltunk.Mesterünk leszidott bennünket. Erre mi így magyarázkodtunk:
– Álomvilágba szálltunk, hogy találkozzunk az ősi bölcsekkel, miként Konfuciusz is tette. – Mesterünk megkérdezte: – És mit üzentek azok a bölcsek? – Egyikünk pedig így válaszolt:
– Álomvilágba szálltunk, hogy találkozzunk a bölcsekkel. Megkérdeztük tőlük, ismerik-e tanítónkat, aki minden délután eljön hozzájuk, de azt válaszolták, hogy még csak színét sem látták soha annak az embernek.

Jin Mami: Idefelé jövet arról beszélgettünk, hogy mindketten baráti viszonyban vagyunk a tanítványainkkal. Sokszor felmerül, hogy például logopédus hallgatók szeretnének bejönni az órámra, megnézni azt. Én szívesen beengedek bárkit, de van, hogy kollégák csodálkoznak ezen, úgy gondolják, akkor ellophatják a módszert. Én meg nem értem, hogy ugyan mit lophatnának el? A 30 évemet, vagy a személyiségemet?
Jang Mami: Én azt szeretem, ha be is áll. Részt vesz az órán!

Cser Zoltán:

Mikor tanítónak neveznek, kényelmetlenül érzem magam. Szeretnék egyszer jó tanítvány lenni. Úgy mondanám, méltó edénye annak, hogy befogadjam az igazságot. Bár a tanításból sokat lehet tanulni. Mondtam már ki olyan dolgokat, amit jó lett volna felírni, de sajnos, nem tettem.

A tanítások során legtöbbször a hármas szám kerül elő. Múlt-jelen-jövő, ég-föld-ember, test-lélek-szellem. Egy spirituális ösvénnyel kapcsolatban pedig érdemes azt megfogalmazni, hogy mit mond arról, honnan indulunk, mi az alap, és mit mond arról, hova érkezhetünk. Ha ez a kettő világos, tudjuk, hogy eközött a kettő között van az ösvény.

Please follow and like us:
A gombok segítségével megoszthatod barátaiddal